Menen Pest

Halfweg september was ik, samen met Philippe Mingels (Groen-gemeenteraadslid in Menen),  op een infovergadering georganiseerd door het buurcomité De Alerte Koekuit waarin de provincie haar plannen voor Menen West kwam verdedigen. De provincie doet heel veel goede dingen, maar af en toe ben ik ook beschaamd om wat dit bestuur naar voor brengt en hoe het de mensen behandelt. Dit was zo’n moment.

Een korte geschiedenis: bij de afbakening van het kleinstedelijk gebied Menen in 2013 werd een zone tussen Menen en Wervik aangeduid als bijkomende industriezone. Die zone paalt aan een woonwijk, die al te lijden heeft van een bestaande grote industriezone: Menen Grensland. Geur- en lawaaihinder zijn er belangrijke ergernissen, en er gebeuren al jaren dioxinemetingen omdat er sterk vervuilende bedrijven gevestigd zijn. De buurt gaat, met inhoudelijke ondersteuning van Philippe Mingels, naar de Raad van State en wint de zaak, waardoor de ruimtelijke bestemming van het gebied weer geschrapt wordt. Voornaamste argument is dat de provincie slechts 1 zone onderzocht om te bestemmen als industriegebied, en geen alternatieven.

Het duurt niet lang of het provinciebestuur begint van voor af aan. Deze keer wel met het onderzoeken van verschillende mogelijke inplantingen, tussen Menen en Wervik en tussen Menen en Wevelgem. Niet echt verrassend was het resultaat van dit onderzoek dezelfde zone als eerder al aangeduid werd (er waren ondertussen natuurlijk al heel wat speculatieve aankopen van gronden in de betrokken zone).

De huidige beleidsploeg, gedeputeerde Franky De Block op kop, schermt met ‘objectieve feiten’, zoals een onderzoek naar de behoefte aan ruimte voor bedrijven dat aantoont dat er nood is aan extra ruimte voor bedrijvigheid. Voorstanders van bijkomende bedrijventerreinen schermen ook met het argument van de werkloosheid.

Spijtig genoeg wordt er niet naar álle feiten gekeken. Want in de periode 2011-2012 werd in Menen (en Wevelgem) een biomonitoringsonderzoek gevoerd. Dit omdat er een hotspot aan vervuilende bedrijven aanwezig is waarvan er een vermoeden was dat ze gezondheidsproblemen veroorzaken. Aan de hand van stalen van urine en haar van jongeren werd gekeken of er vervuilende stoffen aanwezig waren die een impact hadden op de gezondheid van de deelnemers. Het antwoord was overduidelijk: JA.

Op basis van dat feit is er eigenlijk maar 1 logische conclusie mogelijk: er moet iets gedaan worden aan de uitstoot van de bestaande bedrijven. Maar het huidige beleid, zowel van de stad (want de huidige meerderheidspartijen zijn vragende partij) als van de provincie, doet eigenlijk het omgekeerde: het is van plan om nog een bijkomende industriezone in te planten, met bijgevolg bijkomende vervuiling. Er wordt de keuze gemaakt om de gezondheid van de omwonenden ondergeschikt te maken aan de belangen van de industrie.

Maar dat werd op die infoavond natuurlijk niet gezegd. Er werd met heel veel woorden getracht om het onverdedigbare toch te verdedigen. Als mensen klachten over geluid hebben, wordt geschermd met de geluidsnormen. Maar het is natuurlijk op een bedrijventerrein wel toegelaten om lawaai te produceren! Dat de normen gerespecteerd worden, betekent helemaal niet dat de omwonenden geen klachten kunnen hebben.

En toen men de indruk wilde geven dat een nieuw industrieterrein ‘niet-milieubelastend’ is, kon ik het toch niet laten om eens uit mijn krammen te schieten. Niet-milieubelastende bedrijven bestaan niet! Eén van de stoffen die een probleem bleken in het biomonitoringsonderzoek zijn PAK’s (polyaromatische koolwaterstoffen). Ik bespaar jullie de technische uitleg, maar een van de belangrijkste bronnen in Vlaanderen van PAK’s is het verkeer. Wat zijn dan niet-milieubelastende bedrijven? Fabrieken waar geen enkele vrachtwagen naartoe rijdt? Waar geen enkele werknemer met de wagen komt? Extra bedrijven is extra vervuiling. Punt. En dat op een locatie waar wetenschappelijk bewezen is dat de bestaande bedrijven al een impact hebben op de gezondheid van de omwonenden. Welke feiten heb je nog nodig?

En werkgelegenheid is ook al een vals argument. Mocht er een relatie zijn tussen de oppervlakte aan industrie in een gemeente of stad en de werkloosheidscijfers, dan zou Menen een erg lage werkloosheid kennen. Want met Menen Grensland, Menen-Oost, de LAR en de recente uitbreiding LAR Zuid is Menen al ruim van industriegebied bediend. Neen, nieuwe bedrijven zullen eerder, zoals in heel Zuid-West-Vlaanderen, moeten recruteren in Noord-Frankrijk en Wallonië of tot ver buiten de regio om voldoende geschikte werknemers te vinden.

En op het einde van de avond komt gedeputeerde De Block dan nog zijn gekende liedje afspelen over ‘democratische inspraak’. En dat terwijl het huidige provinciebestuur doof blijft voor de verzuchtingen van de omwonenden en tegen alle logica in toch blijft vasthouden aan het ouderwetse concept van steeds meer ruimte innemen voor industrie. Hoog tijd voor een ander beleid!

Advertenties

Een gedachte over “Menen Pest

 1. Een omwonende vraagt mij
  In het kader van de algemene volksgezondheid ook het dossier https://www.menen.be/nieuws/provinciaal-ruimtelijk-uitvoeringsplan-galloo-ropswalle – van dichtbij op te volgen

  Hij schrijft mij het volgende:

  “Men zou een plan moeten maken van Menen en Halluin, zodanig dat de bewoners van Menen werkelijk zien hoever ze van de vervuilende industrie wonen en zien hoeveel Ha of m2 deze vervuilende industrie groot is.
  In het recent onderzoek van de curieuze neuzen kan men zien dat de leperstraat – Markt en Rjjselsestraat niet goed gekleurd zijn.
  Ook alle scholen van Menen (College, St Joris, en VTI en Gemeentescholen)ondervinden de nadelen van de vervuilende industrie.
  Zelf al woont men niet in Menen maar werkt men er dan is men ook onderhevig aan de gevolgen van de vervuilende industrie.
  de burgemeester van Halluin zegt dat Halluin de meeste KANKERgevallen telt van heel Frankrijk.
  In Menen heeft geen statistieken, maar het zal wel in dezelfde lijn liggen.
  De Menenaars (Menen – Lauwe – Rekkem) zijn niet ingelicht over de vervuiling, Iemand van Menen die kanker had ging naar Leuven en hij was verwonderd toen men daar zei u komt uit de kankerhoek Menen Lauwe Rekkem
  ….
  Fietsroute
  De firma Galloo wil het jaagpad langs de Leie en de openbare weg langs de loskaai inpalmen. De Firma wenst dat de voetgangers en de fietsers niet meer passeren langs hun bedrijf omdat ze de vervuilende industrie niet meer zouden zien.
  Waar moeten de mensen van de sluizen en de sluiswachthuisjes naar toe met hun wagen?
  Het jaagpad is 12 meter breed. Voor zijn kraan en camions heeft hij 6 meter breedte nodig. Er blijft nog 6 m over.
  Hij heeft vroeger reeds het jaagpad langs de Leie tussen de brug en Ropswalle al ingenomen en een deel van de oude Leie opgevuld.
  Vroeger kom men van Wervik naar Menen fietsen langs het jaagpad.
  Nu wil de firma Galloo de fietsroute verplaatsen tussen erfgoed en monumenten geen vrijheid meer en gevaarlijk voor schade en diefstal.
  Wil uitbreiden langs natuur en vengebied , 60.000 m2 uitbreiden,
  Een landbouwer mag echter niet meer uitbreiden met gebouwen langs het vengebied.
  Windmolens op een terrein met vervuilende industrie zijn slecht voor Menen en aanpalende gemeenten . Ze zuigen het vuil op en zenden het verder.
  De wind zit 2/3 in het westen en zuiden westen.
  Daar de vervuilende industrie in het zuidwesten en het westen staat van Menen slaat de wind naar beneden. En komt zo over Menen, Rekkem en Lauwe.
  De wind die uit het oosten komt gaat meer naar boven.
  Bij de controles naar luchtvervuiling zou er rekening moeten gehouden worden met de windrichting. Indien de wind uit het westen komt moet men controleren ten oosten van de vervuilende industrie. En als de wind uit het oosten komt, moeten er stalen genomen worden langs de westelijke kant om te kijken of alles in orde is.
  Zelfs langs de oostelijke kant van de vervuilende industrie zijn er kankergevallen zijn, maar er zullen er veel meer zijn langs de westelijke kant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s