Een stap achteruit. Kostprijs: 10.000 euro.

Vandaag zet de provincieraad weer een stap achteruit. De jaarlijkse rede van de gouverneur is opnieuw op een andere datum dan de provincieraad, wat zo’n 10.000 euro extra aan zitpenningen kost (gerekend aan een 50-tal aanwezige provincieraadsleden).

Groen heeft al van in het begin van de legislatuur commentaar op een aantal volgens ons te hoge vergoedingen die de provincieraadsleden uitbetaald krijgen. Een mooi voorbeeld daarvan is het uitbetalen van presentievergoedingen (beter bekend als zitpenningen) voor de jaarlijkse rede van de gouverneur. Dat betekent zo’n anderhalf uur luisteren naar de speech en eventueel een panelgesprek en daarna receptie en een maaltijd. Daarvoor worden we betaald, goed voor een vergoeding van een dikke 200 euro bruto per persoon. Het maakt zogenaamd deel uit van de provincieraad. En sinds Groen hier een punt van maakt, zorgt de voorzitter ervoor dat dit duidelijk vermeld wordt bij de verwelkoming J De oorsprong van de zitpenningen, vernemen we van onze voorgangers in de raad, ligt in het feit dat de rede vroeger weinig volk trok. Sinds er een vergoeding is, is dit blijkbaar sterk verbeterd….

Onder druk van Groen en ook NVA was dat de afgelopen 2 jaar anders: de rede werd gekoppeld aan de normale zitting van de provincieraad, zodat alles op dezelfde dag gebeurde. Op die manier was er voor de hele dag 1 zitpenning en kon die 10.000 euro bespaard worden.

Maar dat was buiten Open VLD gerekend, die de nieuwe werkwijze weer in vraag stelde, en hierin gesteund werden door CD&V én Vlaams Belang. De discussie werd in het voordeel van deze partijen beslecht doordat de gouverneur op de normale datum van de provincieraad blijkbaar in het buitenland vertoeft. Einde discussie.

Groen zal in elk geval zijn zitpenningen, zoals we voordien ook deden, wegschenken aan een goed doel. De rede gaat vandaag over veiligheid, dus we vinden zeker een organisatie die op dat vlak goed werk verricht en onze steun verdient. Als alle partijen meedoen die tegen het weer loskoppelen van rede en provincieraad zijn, dan zouden we een heel mooi bedrag kunnen verzamelen!

Een gedachte over “Een stap achteruit. Kostprijs: 10.000 euro.

Plaats een reactie